(כתבה: חגית הורוביץ) ביום שהאדמה רעדה והניעה קלות את קירות דירתי ומדפי הספרים, חששתי מפני בואו של רעש מטלטל וחסר מעצורים. בסופו של דבר הכל נרגע, רצפת הסלון והמדפים חזרו למקומם, צפיתי בהם ונזכרתי כיצד פעם המתיקה האדמה הגועשת את גורלם המר של זוג האוהבים חוספה וחרונימו בנובלה: "רעידת אדמה בצ'ילה" מאת הנריק פון קלייסט.
ההווה העלילתי של הנובלה המלודרמטית: "רעידת אדמה בצ'ילה" של קלייסט מתרחש בסנט יאגו (צ'ילה) של המאה ה-17 ונפתח ברעידת אדמה. אירוע טראומטי זה גובה אלפי קרבנות, הורס את מוסדות הכנסייה והמלוכה, ולמרבית ההפתעה והשמחה גם קוטע את ניסיונות ההתאבדות של חרונימו בבית הכלא שנהרס גם הוא. במקביל להצלתו של חרונימו, רעידת האדמה מושיעה גם את חוספה אהובתו. החורבן וההרס מסביבה מאפשרים לה להימלט מכיכר העיר בדיוק ברגע בו היו אמורים לערוף את ראשה. בנוסף לכך היא מצליחה גם להוציא את תינוקה פיליפ מידיה של אם המנזר דקה לפני שקירות המנזר בו הוחזק מתמוטטים.
בעידן שקדם לרעידת האדמה אהבתם של חרונימו המורה וחוספה בת האצולה נאסרה בכל תוקף משיקולים מעמדיים. אביה של חוספה דון אנריקו אסתרון מחליט לשלוח אותה למנזר כרמליטי קתולי. האוהבים אינם מוותרים, ממשיכים להיפגש בסתר, ואפילו מצליחים לממש את אהבתם בלילה בגן המנזר. אבל כאשר הריונה של חוספה מתגלה לעין כל, מגיבה הכנסייה הקתולית בחומרה וגוזרת על חוספה מוות פומבי, לאחר שייוולד התינוק.
רעידת האדמה מצילה את האוהבים ממוות ודאי על רקע ההריסות והקרבנות הרבים. הם מגיעים לעמק שמתואר כגן עדן וחיים שם חיי שיתוף ועזרה הדדית עם משפחתו של דון פרננדו. למרות טראומת העבר , חרונימו וחוספה אינם משנים את גישתם לגבי הכנסייה הקתולית. חוספה יוזמת ביקור בכנסיה הדומיניקנית כדי להודות לאל על הצלתם מבלי להקשיב לאזהרותיה של דונה אליזבט (אשתו של דון פרננדו). אזהרות אלו מתבררות בהמשך כמוצדקות, כאשר בזמן הביקור בכנסייה הכומר מסית את ההמונים לפגוע ולרצוח את זוג "החוטאים". ההמון המשולהב אינו מסתפק ברצח של חרונימו וחוספה ומנסה לרצוח גם את בנם. טעות בזיהוי מובילה לרצח אכזרי של בנו של פרננדו. פיליפ התינוק ניצל אך נותר יתום מהוריו והוא מאומץ בסיום הנובלה על ידי דון פרננדו ודונה אליזבט.
הבנת משמעות הביקורת החברתית בשלושה צעדים: (פירוק, הרכבה, יישום)
צעד ראשון: פירוק היצירה לניגודים (קבוצות)- הגשה הניגודים הרבים ביצירה הם המפתח להבנת משמעות הביקורת החברתית. לאחר קריאה קולית של הנובלה יש לחלק את הנובלה על פי ההתרחשויות הכרונולוגיות ובהתאם למספר הקבוצות בכיתה. הקבוצות יחקרו את משמעות הניגודים על פי הטבלה הבאה שתועלה על ידי המורה למסמך בגוגל דוקס. ניתן לחלק את ההתרחשות למקטעים קטנים יותר, ויש לדרוש מהתלמידים לפרט ולהדגים את הניגודים והביקורת באמצעות הטקסט.
ההתרחשות | דוגמאות לניגודים (מדגם) | אירוניה וביקורת חברתית (תקציר) |
הרקע לסיפור | אהבת אמת מול מוסכמות חברתיות (משפחה וחברה) | ביקורת כלפי מוסד המשפחה הכנסייה והמדינה של המאה ה-17 ( מעמדות, היחס לנשים, אכזריות) |
רעידת האדמה | הצלה אישית מול חורבן מזל מול השגחה אלוהית. | ביקורת על הדבקות בדת ובהשגחה האלוהית. (חרונימו מודה למריה הקדושה על הצלתו) |
החיים בעמק | רגישות וטוהר מול אכזריות , סולידריות אנושית שוויונית ומשפחה חלופית בטבע (התנועה הרומנטית) מול מוסדות הדת והמשפחה הביולוגית בעיר | ביקורת כלפי אכזריות מוסדות הדת השלטון באמצעות המציאות החלופית של החיים בעמק הטוב. (חזרה אל הטבע- השפעה של רוסו) |
הביקור בכנסיה וסיום היצירה | גורל מול בחירה תמימות וטוהר מול הסתה אכזרית של ההמון (הכנסייה) | ביקורת כלפי הדבקות בדת ומוסדותיה, על התנהלות הכנסייה, על בגידת המשפחה הביולוגית בעת צרה ועל האופי האנושי |
צעד שני: הרכבה: איסוף מיון ודיון במאפייני הביקורת החברתית במליאת הכיתה. הצגת הביקורת החברתית על ידי הקבוצות ומיונה על גבי הלוח באמצעות הטבלה הבאה:
ביקורת כלפי הרוע במשפחה הביולוגית | ביקורת כלפי הכנסייה הקתולית | ביקורת כלפי המדינה (מלוכה) | ביקורת כלפי החברה | ביקורת כלפי האופי האנושי (כנגד האופטימיות של עידן הנאורות) |
אחיה של חוספה דיווח על סיפור האהבה לאביה ואביה בחר לזרוק את בתו למנזר; בסיום היצירה חרונימו נרצח על ידי אביו. | קנאות דתית קיצונית של הכנסייה הקאתולית (הזרם הדומיניקני) חוק המנזר האכזרי; ההסתה הרצחנית בכנסייה | המשנה למלך משועבד לכנסיה ותומך בה. אינו מגלה רחמים. ההקלה שנתן המשנה למלך בעונשה של חוספה משרפה לעריפה אירונית. |
פערי מעמדות חריפים השוללים קיומה של אהבה טהורה ותמימה, אכזריות ההמון: הצפייה הנלהבת במסע ההוצאה להורג של חוספה. אספסוף צמא דם שטובח ללא רחם בחבורתו של דון פרננדו בתוך הכנסייה |
הרוע והאלימות פרושים בכל מקום כחלק מטבע העולם והאדם. כפי שהטבע לעיתים קסום ולעיתים אכזרי, כך גם הטבע האנושי. האכזריות טבועה בנפש האדם באותה מידה שטבועה בה האחווה והסולידריות האנושית. |
צעד שלישי: יישום באמצעות תוצר ((spoken word : פירוק והרכבה
ביקורת חברתית ביצירות ספרות: מבטאת בצורה גלויה או סמויה מצב של אי נחת מהמצוי בהתנהלות העולם. הביקורת הופכת למחאה כאשר היא מלווה בדרישה לשינוי להשגת הרצוי. המחאה יכולה להתבטא בדרכים מגוונות שכוללות לעתים גם הגזמה ולעג. היא עוסקת בנושאים מגוונים כמו: אי שוויון חברתי, עוני, שמירה על איכות הסביבה, אלימות, מלחמות . שיר המחאה מצביע על פגמים במציאות מתוך כוונה לשנותה. עוסק בבעיות אישיות, חברתיות ,פוליטיות או כלל עולמיות וחותר לשינויי. ספוקן וורד (spoken word) היא שירה מדוברת חופשית (אינה מחייבת תבניות משקל או חריזה) מכוונת להקראה לפני קהל, בשילוב שפת גוף או מוזיקה. מטרתה של שירה זו להעביר מסר בדיאלוג חתרני בנושאים אישיים, חברתיים, מגדריים ופוליטיים לצורך התבוננות מחודשת במצוי בעולם.
פעילות בכיתה: ספוקן וורד ( spoken word): הכנות כתיבת רצף: המורה יקריא את השאלות הבאות וייתן לתלמידים עשר דקות לכתיבה אישית ללא הפסקה לאחר כל שאלה. מה היה קורה אילו גיבורי הנובלה: "רעידת אדמה בצ'ילה" היו חיים בישראל בזמננו? מהי רעידת האדמה הפרטית שלי (רעידת אדמה כמטפורה) ? , מהו המצוי והרצוי שלי בעולם? מה הייתי רוצה לשנות? קבוצות: מה הייתי רוצה לשנות בעולם? תאום עמדות, איסוף אסוציאציות וכתיבת ספוקן וורד. הערכות לקראת הקראה במליאת הכיתה. ( אופן הקריאה, עזרים, מוזיקה ועוד)
הופעה: קהל של תלמידים, הורים, מורים ואורחים. הערכה: הטקסט שיכינו התלמידים להקראה יתייחס לשאלה: מה היינו רוצים לשנות בעולם?( רצוי מול מצוי) עליהם להשתמש באמצעים רטוריים, בשפה ובתנועה כדי לשכנע את השומעים ולהניע אותם לפעולה בעולם. עליהם לנסח את דבריהם בניר עמדה בהיר וממוקד ולחלקו לקהל השומעים בתום ההופעה. הערכת הפעילות תיקח בחשבון פרטים אלו תוך כדי התייחסות לעבודת הצוות.
לקריאה נוספת
גולדברג, לאה (1966). "הרומנטיקה והסיפור הקצר בעת החדשה", אמנות הסיפור – עיונים בצורות הסיפור הקצר ובתולדותיו, הוצ' ספריית פועלים, עמודים 109 – 123.
גרדנר, ה (1995). מוח חשיבה ויצירתיות, תל אביב, פועלים.
הרפז, יורם (ינואר 2014). "למידה משמעותית: מה אפשר לעשות?, אבני דרך, מכון אבני ראשה.
הרפז, יורם (אפריל 2014). "תנאים ללמידה משמעותית", הד החינוך פ”ח, עמודים 45-40.
זוהר, ענת (1996). ללמוד לחשוב וללמוד לחשב, משרד החינוך, מכון ברנקו וייס.
הרציג, שלמה ומשה עזוז (2014). "כשהפילוסופיה פגשה את האירוניה: קריאה ב"רעידת האדמה בצ'ילה" מאת היינריך פון קלייסט", הפיקוח על הוראת ספרות משרד החינוך (אחזור 29.12.19).
הרציג, שלמה והגר אור (2014). " רעידת אדמה פילוסופית-מוסרית", הפיקוח על הוראת ספרות משרד החינוך (אחזור 29.12.19).
מובשוביץ, פבל ( 13 ביולי 2018), "מה זה ספוקן וורד", צלן של אלף מילים שקופות (אחזור 29.12.19).
פז, יובל, "רעידת אדמה בצ'ילה", אלוני יצחק
קלייסט, הנריק(2002). "רעידת האדמה בצ'ילה", היינריך פון קלייסט, קולהאס ואחרים – כל הנובלות, תרגום מגרמנית: רן הכהן, הספרייה החדשה, עמודים 115 – 128.
נובלה נפלאה ודרכי הוראה המקילות מאוד על הבנת הביקורת הגדושה שבה. תודה, חגית⚘
אהבתיאהבתי
תודה רבה לך שרית
אהבתיאהבתי
שמחה לשמוע! תודה!
אהבתיאהבתי
מעניין, מאתגר למחשבה ולהפעלה מיטבית של התלמידים! תודה!!!
אהבתיאהבתי
תודה רבה!
אהבתיאהבתי