בין חברים, כלי חשיבה, כתיבה יצירתית, כתיבה עיונית, למידה מבוססת פרוייקטים, למידה שיתופית, מיועד למטרות לימודיות, תאטרון

להפוך את הטרגדיה לקומדיה

(כתבה: חגית הורוביץ)     כך פתאום, בצהרי היום, לקראת סיום הוראת 'אנטיגונה' של סופוקלס, הבנתי שכדי לקדם את בואו של אדר כראוי, כדאי להעדיף את קולות הצחוק על פני צער הקטסטרופה. לאחר התייעצות עם דור העתיד, הוחלט ברוב קולות לפרק לשנות ולהתאים את מרכיבי הטרגדיה הקלאסית 'אנטיגונה' (מאה חמישית לפנה"ס) לצרכי בניית גרעין עלילתי בנוסח הקומדיה דל' ארטה (מאות 17-16). בסיום תהליך הערבוב ותכנון משחקי התפקידים, תתקבל עוגה חדשה משובבת נפש בהשראת 'הקמצן' של מולייר (המאה ה-17). עוגה זו תאכל בשמחה עם האורחים הרבים שיוזמנו לצפות בקומדיה החדשה שזה עתה נולדה. (תוצר הלמידה)

המתכון המנצח להפיכת הטרגדיה לקומדיה מבוסס על עקרונות הפדגוגיה היצירתית (פרוק והרכבה). חומרי ההכנה המשובחים יעברו שדרוג איכותי. הוראות ההכנה יובילו את תבנית העלילה החדשה, משחקי התפקידים והאפקטים הקומיים, לאפייה מהירה של 'אנטיגונה' (סופוקלס) בגרסתה המשודרגת בנוסח הקומדיה דל' ארטה.

מלימון ללימונדה : חומרי הכנה

  'אנטיגונה'- סופוקלס קומדיה דל' ארטה הקמצןמולייר
משמעות הטרגדיה מתמקדת בחולשות האדם. הגיבורים הטרגיים (אנטיגונה וקראון) חוטאים בהיבריס (גאווה יתרה) ומתמודדים עם קונפליקטים עד לקטסטרופה בסיום, ולתובנה כי האלים הם כוח עליון שמלמד לקח ומוסר. (קתרזיס) הקומדיה עוסקת בעניינים ארציים ומטרתה לשעשע. הדמות הקומית היא דמות נמוכה, עלובה, סטראוטיפית ואובססיבית עם פגם קומי שבסופו של דבר ניתן לסלוח עליו בקלות. הקומדיה' דל ארטה התבססה על אילתור (חידוש) עלילה עקרונית, דמויות קבועות עם מסכות ואפקטים קומיים. דמותו מעוררת הגיחוך של הרפגון הזקן הקמצן (הנבל) חוצצת בין בתו הצעירה אליז לולר המשרת המבקש לשאתה לאישה, וגם בין בנו קליאנט למרין אהובתו. העלילה מסתבכת בסיוע דמויות נוספות כמו המשרת לפלש עד לסיום בו שני הזוגות הצעירים והאוהבים מתחתנים ושמחים. (איחוד משפחתי) מטרת היצירה לשעשע ולעורר צחוק. האלים אינם נוכחים. עניינים ארציים, חולשות, פגמים ואובססיות קומיות של הדמויות, בסופה של היצירה סולחים לכולם.
אהבה אנטיגונה והיימון בנו של קראון המלך מאורסים זה עם זו שידוך מלכותי זה מסייע לאהבה הפורחת ביניהם לשגשג עד להתאבדות המשותפת של השניים. בנוסף לכך אנטיגונה אוהבת את אחותה ואת אחיה המת פולינקס. בפתיחה מוצג זוג אוהבים. אהבתם מוגזמת ומגוחכת. הסיבוך נוצר בשל קיומה של דמות חוסמת כמו אב (פנטלונה- עשיר וקמצן). בשיא האוהבים נעזרים בתחבולות המשרת ( ארלקינו) או המשרתת (קולומבינה) או דמות נוספת. לדמות האב לעתים נלוות דמות חוסמת נוספת (לדוגמה מאהב מזדקן- אל דוטורה) בסיום הכל מסתדר עבור כולם. הרפגון העשיר והקמצן (פנטלונה) מנסה למנוע את נישואי האהבה של ילדיו. בתו אלין המאוהבת בורל המשרת משודכת לאמסלם המבוגר והעשיר (אל דוטורה), בנו קליאנט משודך לאלמנה עשירה ומצופה ממנו לותר על אהבתו למרין הצעירה ויפה לטובת אביו הרפגון. המשרת לפלש בוחש בעניינים ( ארלקינו) עד לסיום בו מתברר כי אמסלם הוא אביהם העשיר של מרין וורל וכך שתי החתונות מתקיימות ברוב הדר ושמחה.
כסף קראון אובססיבי ביחס לאפשרות שמתנגדיו המדיניים יפעילו אנשים כנגדו באמצעות כסף. אהבה בין מעמדות, פנטלונה- העשיר הקמצן, אל דוטורה מופיע כעשיר זקן ועוד. בשל קמצנותו של אב המשפחה העיסוק בכסף ובמעמדות עשירים ועניים מצויי בכל חלקי הקומדיה הקרויה על שם האובססיה המרכזית של הרפגון.
סיום אסון וקטסטרופה. חתונה או חתונות שמחה, איחוד משפחתי, סולחים לכולם. שתי חתונות של אהבה וכסף. כולם מרוצים ומאושרים, איחוד משפחתי.

שדרוג חומרי ההכנה: מטרגדיה לקומדיה דל ארטה (אנטיגונה)- סיפור מסגרת

הקומדיה אנטיגונה תתמקד בנושאים ארציים יותר כמו: כסף, אהבה, נישואים ומעמדות. בהתאם לכך אנטיגונה תאלץ להתמודד עם רצונו של קראון המלך הקמצן (דמות חוסמת) להשיאה להיימון בנו משיקולים מעמדיים וכספיים. בניגוד לטרגדיה היימון מוצג כדמות מבוגרת נלעגת צולעת וטיפשה (אל דוטורה). אנטיגונה אינה מעוניינת בו. היא אוהבת את אחיה המאומץ והמת : פולינקס. היא מתכננת יחד עם טרסיאס הנביא העיוור להתאבד, להגיע לשאול, להתאחד עם אהובה ולחזור עמו לממלכת תבי. כדי לעשות זאת עליה לשכנע את קראון לקבור את פולינקס. השומר המצוי בסוד העניינים מנסה לעזור (ארלקינו) אך מסבך עוד יותר את העניינים עד לסיום בו קראון משתכנע במפתיע לקבור את פולינקס. לאחר התאבדותה של אנטיגונה, היימון מתאהב באיסמנה הצולעת והנלעגת וכך לאחר חזרת האוהבים מהשאול מסתיימת הקומדיה בחתונה כפולה בסליחה מלאה פולינקס מצד קראון.

הוראות הכנת עוגת הקומדיה (דל' ארטה)

  • איסוף רעיונות התלמידים במליאה לגבי הרחבת סיפור המסגרת של הקומדיה המתהוות וחלוקתו לחמש מערכות. התלמידים יעזרו בדף עם אפקטים קומיים
  • עבודה בקבוצות על אפיון הדמויות. הכנת ראיון עם הדמות (שאלות ותשובות) בה תתמקד הקבוצה. לקראת ההצגה כל קבוצה תעלה על הכתב טקסט עקרוני עבור השחקן שייצג אותם ותכין מסכה ותלבושת בהתאם.
  • בנוסף להצגה המאותרת במליאה כל תלמיד יגיש תיק עבודות עם  מאפייני הדמות הטרגית בטרגדיה אנטיגונה, מאפייני הדמות הקומית בקומדיה הקמצן ויצביע על ההבדלים ביניהן. (בהסתמך על לימודי הטרגדיה והקומדיה שקדמו לפעילות זו)

בתאבון!

 

לקריאה נוספת:

מנור, אהוד (2009). הקמצן, הקיבוץ המאוחד.

אוריין דן,(1988). דרמה ותאטרון, אור עם.

ברגסון, אנרי(2019). הצחוק – מסה על משמעות הממד הקומי, תרגמה תרזה טיר-אפלרויט, כרמל.

פרום, אריך (2001). אמנות האהבה, תרגום: דפנה לוי, זמורה ביתן.

 

 

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s