(כתבה: חגית הורוביץ) ידוע לכל כי משחקים מאפשרים להבין טוב יותר את משמעות העולם סביבנו. בדומה למשחקי קופסה, יצירות ספרות מבוססות משחק מאפשרות לנו לדמיין מצבים חדשים ולמצוא פתרונות אלטרנטיביים בהתאם. דוגמה לתהליך זה ניתן למצוא ביצירות הדיסטופיות: "1984"לגורג' אורוול ו"משחקי הרעב" לסוזן קולינס. רומנים מרתקים אלו מציגים מציאות מוקצנת בה עריצות "האח הגדול" הופכת לחוקים נוקשים המשחקים בחיי ההמונים המנוצלים. במציאות בדיונית זו של ממשל אכזרי, על הגיבורים והקוראים כאחד להחליט אם לשחק באש ולמרוד בחוקי השליטים, להישמע לנהליי המשחק, או לחפש פתרון יצירתי אחר.
משחקי האח הגדול -1984(גורג' אורוול)
הרומן 1984 נכתב בשנת 1948 כחזיון של הרס התרבות האנושית בעולם טוטליטרי. העלילה מתרחשת במדינת איראסיה השולטת בחיי אזרחיה דרך מעקב האח הגדול במסך הטלסקרין הנמצא בכל מקום, שכתוב ההיסטוריה ודרך התאמת השפה המדוברת ("שיחדש") להגבלת החשיבה של האנשים.
חוקי המשחק הספרותי: איסור מוחלט על חשיבה עצמאית ( משטרת המחשבות מפקחת על איסור זה) ובמקביל לדרישה להאמין בסיסמאות בהתאם למטרות המפלגה: "מלחמה היא שלום", "חרות היא עבדות", "בערות היא כוח".
התמודדות הגיבור ותוצאותיה: גיבור הספר, וינסטון סמית עובד בשכתוב ההיסטוריה עבור המפלגה. הוא מנסה לשמר בסתר את מחשבותיו באמצעות כתיבת יומן אישי בדירתו. הוא מנסה להיות נאמן לעצמו מול כוחה העצום של המפלגה, באמצעות פגישות האהבה הסודיות שלו עם ג'וליה. לקראת סיום הרומן נתפסים וינסטון וג'וליה על ידי משטרת המחשבות, עוברים תהליך של חינוך מחדש לאהבת האח הגדול ("חדר "101"), ומושארים במצב של "קיום מושעה".
משמעות: 1984 הוא רומן פוליטי שמתייחס לפשיזם, לקומוניזם ולנאציזם, מציג גרסה קיצונית של משטר טוטליטרי, ומתריע על הסכנות הטמונות בו לאנושות. הספר מסתיים באבדן צלם אנוש ובניצחון טוטלי של משטר העריצות.
משחקי האח הגדול – "משחקי הרעב" (סוזאן קולינס) (ספר ראשון בטרילוגיה)
הספר "משחקי הרעב" נכתב בשנת 2008 כספר ראשון בטרילוגיה דיסטופית עתידית. (הספרים הנוספים: "התלקחות" ו"עורבני חקיין"). עלילתו מתרחשת בצפון אמריקה במדינת פאנם הדמיונית. מדינה זו מחולקת ל- 12 מחוזות ונשלטת על ידי הבירה (הקפיטול). המחוזות השונים נאלצים מדי שנה לקיים את כלכלת הבירה, ובנוסף לשלוח נער ונערה מכל מחוז למשחקי הרעב. משחקים אלו מאלצים את הנערים והנערות הנבחרים להילחם על חייהם ועל אהדת המוני הצופים בטלוויזיה. פעילות אכזרית זו נועדה לשלהב את ההמונים ולמנוע מרד נוסף בקפיטול.
חוקי המשחק: בחירה אקראית של 24 נערים ונערות מ- 12 מחוזות. נבחרים אלו נאלצים להילחם אלו באלו עד מוות בזירה משתנה ומאתגרת. המשתתפים תלויים באהדת קהל הצופים . לאהדה זו ביטוי מעשי באמצעות מתנות שנשלחות על ידי הקהל למתמודדים נערצים כדי לעזור להם להתגבר על הסכנות במהלך המשחק. המנצח השורד עד סוף המשחק, זוכה לעושר, תהילה ומתנות למחוז הולדתו.
התמודדות הגיבורה: קטניס ממחוז 12 נאלצת להשתתף במשחקי הרעב יחד עם פיטה. קטניס מצליחה לגבור על קשיי המשחקים בזכות אומץ ליבה. היא מבינה שעליה להעמיד פנים ולהראות אהבה לפיטה כדי לזכות באהדת הקהל. קטניס מצליחה לשרוד ובזכות קשר האהבה המדומה שלה עם פיטה היא משנה את חוקי המשחק ומאלצת את אנשי הקפיטול להכריז על שני מנצחים ( קטניס ופיטה) במקום מנצח אחד.
משמעות: האח הגדול מהבירה שולט בהמונים ומונע מרד באמצעות התקשורת. קטניס לא הצליחה לשנות באמת את חוקי המשחק משום שבסיום הרומן היא מתבקשת להמשיך להעמיד פני מאוהבת, ולוותר על רצונותיה האישיים.
פעילות כיתתית בשלושה שלבים:
- כתיבה יצירתית: מה היה קורה אילו? נסו לדמיין את עצמך בעולם הנשלט על ידי האח הגדול. כיצד אתה היית נוהג במקום וינסטון (1984) או קטניס (משחקי הרעב). הרעיונות שיתקבלו בפעילות זו יעמדו לרשות התלמידים בשלבים הבאים של הפעילות.
- עבודה בקבוצות: שרטטו על גבי דף גדול או מפת חשיבה את התחנות בדרכו של הגיבור או הגיבורה המרכזיים על פי עלילת אחד הרומנים. התייחסו גם למשמעות התהליכים שעוברים הגיבורים בתחנות ובסיום המסלול.
- משחוק: עליכם ליצור משחק מסלול (לדוגמה: סולמות וחבלים, מונופול ועוד)ולשלב בו את התחנות בדרכו של הגיבור ואת הרעיונות הנוספות עליהם כתבתם במשימה הראשונה. כתבו הוראות ברורות עבור המשחק, ושלבו בו ציטוטים מהיצירה.
- הערות: .
- הצעה למחוון לתוצר יצירתי.
- ניתן לשלב קטעים מעיבוד הספרים לסרטים בתהליך ההוראה. (YouTube)
- ניתן להשוות בין היצירות ולהתייחס למקומה של התקשורת ביצירות ובחיינו.
- ניתן לקיים פעילות דומה גם על פי הספרים הנוספים בטרילוגיה של סוזאן קולינס ("התלקחות", "עורבני חקיין")

ביבליוגרפיה
אורוול, ג'ורג' (2019). 1984. עם עובד.
גלסנר, אריק (4.5.19). "אולי אורוול לא כל כך צדק אחרי הכל". Ynet ספרים.
מלמד, אריאנה (2001). חלודה ואבק כוכבים. ידיעות אחרונות.
פז יובל. "1984". כפר הנוער אלוני יצחק. קישור (אחזור 1.12.19)
קולינס, סוזן (2010) משחקי הרעב. כינרת זמורה. קישור (אחזור 1.12.19)
קרן, מיכאל (1999). ספרות פוליטית במאה העשרים. משרד הביטחון.